donderdag 2 januari 2014

Even een moeilijke periode..

Allereerst de beste wensen! Dat 2014 maar een jaar mag worden vol liefde, geluk en gezondheid! 

Ik heb lang getwijfeld of ik dit stuk zal gaan schrijven, maar ik denk dat het mij goed zal doen.

Toen ik begin vorig jaar begon met bloggen, was dat niet alleen voor de "leuk". Het was een opdracht van mijn psycholoog om naar een hobby te gaan zoeken. Reden waarom ik bij een psycholoog liep was dat ik last had van angst- en paniekaanvallen. Uiteindelijk kwam ik met praten alleen niet verder.. Ik bleef in de angst hangen. Na overleg tussen de psycholoog en mijn huisarts werd mij geadviseerd medicatie te nemen. In sommige antidepressiva zit een stofje die bij mij waarschijnlijk te weinig aanwezig is. Bij het woord "antidepressiva" was ik eigenlijk meteen in shock. Kon ik dit echt niet zelf oplossen zonder medicatie? Nee dat kon ik niet. Toen ik dat wel probeerde zat ik  namelijk iedere dag te huilen op de bank. Ik zat met m'n handen in het haar, maar Fabian natuurlijk ook. 

Het woord "antidepressiva" had voor mij zo'n zware lading. Ik was dan wel niet depressief maar moest er toch aan geloven om mijn angsten te temperen. En het hielp. Niet lang daarna was ik weer m'n oude zelf en ging leuke dingen doen. De medicatie maakte mij rustiger en ik dacht niet meer aan mijn angsten. Inmiddels zijn we meer dan een halfjaar verder en beginnen de klachten helaas weer toe te nemen. Ik probeer het heus te relativeren, want d'r zijn genoeg mensen die ernstigere klachten hebben dan ik. Maar toch kan ik mijn gepieker niet stoppen. Zojuist heb ik contact gehad met mijn huisarts en m'n dosering zal verhoogd worden. Ik had 10mg - wat volgens mijn huisarts heel weinig is - en ga nu opbouwen naar 20mg. Ook kreeg ik de opdracht iedere dag een uur te gaan wandelen en je vooral niet op te sluiten. Dus dat ga ik ook proberen. Ook heb ik een yoga meditatie instituut gemaild of zij mij ook kunnen helpen. Als dat zo is, dan ga ik ook daarmee aan de slag. Ik heb er namelijk alles voor over om weer beter te worden! 

Het bloggen staat voor mij nu even op een laag pitje. Ik lees al jullie blogs nog steeds met veel plezier en het is een fijne afleiding, alleen reageren lukt mij nu niet echt, iets wat ik heel vervelend vind want niks leukers dan reacties. Maar ik blijf jullie blogs volgen hoor!! 

 Liefs, Cynthia

39 opmerkingen:

 1. Hallo Cynthia,

  dat zijn heel vervelende klachten en natuurlijk zijn er mensen die het erger hebben
  maar jij voelt je eigen klachten het meest dus goed dat je er wat aan doet.

  Je bent al van ver gekomen en een terugval is dan ook helemaal niet raar.
  Je hebt naast het missen van dat stofje ook met je eigen oude patronen
  en valkuilen te maken en dat verander je niet zo maar .

  Het is een proces van vallen en opstaan en vooral dat doen wat goed
  voor je voelt. En vooral goed je eigen grenzen aangeven voordat je
  erover heen gaat.

  Ik wens je veel sterkte de komende tijd, wandelen en yoga zijn in elk
  geval heel goed voor je .
  Ook ik wandel veel en doe al 15 jaar aan yoga.
  Daarmee ook niet zonder reden begonnen ooit ....
  dus schrijf ook wel wat uit ervaring ;-)

  Lieve groet van Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Cynthia

  Dit is niet leuk en zoals Gea zegt zijn er anderen mensen die het slechter hebben, maar toch mag je niet onderschatten hoe jij je voelt!!! Goed dat je er aan werkt en medicatie nemen is geen schande, als je het nodig hebt, heb je het nodig!!! Mijn man moet ook antidepressiva nemen en dat waarschijnlijk voor de rest van zijn leven! En wat dan nog als je,je daar beter door voelt!!!

  Ik wens je veel sterkte en moed toe en hopelijk voel je,je snel weer beter!!!

  Heel veel lieve groeten Joke x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Cynthia,

  Wat is situatie herkenbaar voor mij. Ook ik heb al jaren last van angst- en paniekstoornissen. Ik ben hiervoor bij een psycholoog geweest, een haptonoom enz.
  De gesprekken hielpen, maar uiteindelijk begonnen de angsten en het piekeren altijd weer. Inmiddels slik ik al zo'n tien jaar anti-depressiva, 20 mg per dag. Daarmee voel ik me goed en blijven de angsten en het piekeren grotendeels achterwege. Ik heb geen moeite meer met het moeten innemen van anti-depressiva; ik heb geaccepteerd dat daarmee het ontbrekende stofje in mijn hersenen wordt aangevuld.
  Het is voor mij ook een lange weg geweest. Ik wens je veel sterkte en hoop dat ik je met mijn verhaal een hart onder de riem heb kunnen steken.
  Anoniem

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve meid, natuurlijk zijn er ergere dingen, maar jij hebt jou ding en ik bijv het mijne, en ieder moet met zijn eigen ding leren leven en omgaan, en dat valt niet altijd mee. Dus heel goed dat je er mee aan de slag gaat. En antidepressiva heft gewoon een nare klank denk ik, want er zijn er zoveel die het slikken. Ik heb het zelfs gehad voor mijn fybro..
  Je gezondheid staat nu op nr 1, en ik begrijp dat je blog nu bijzaak is.
  Hoop dat je je snel weer een beetje jezelf gaat voelen. Mooie bijkomstigheid is dat de dagen alweer langer gaan worden. En voor je het gaan we weer richting het voorjaar.
  Heel veel liefs en een knuffel voor jou
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel herkenbaar, en je bent echt niet de enige. Ik heb ook geworsteld tegen de medicatie, maar soms moet het gewoon even. Ik heb in die periode geleerd als er weer een hele"hoge berg te beklimmen was, "Dit is het en hier moet ik het mee doen" Het gaf mij rust. Hopelijk vind je voor jezelf snel de sleutel waardoor alles beter gaat. Heel veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat moedig om dit van je af te schrijven lieve Cynthia, ik weet bijna wel zeker dat het je goed zal doen. Ik heb gelukkig nooit last gehad van angst - en paniekaanvallen, maar het lijkt mij vreselijk. Ik heb zo'n gevoel dat je dan ook erg op zoek bent naar die knop om het tegen te houden, maar dat je dat niet lukt. En dat voelt machteloos. Antidepressiva klinkt beladen, maar toch denk ik dat er veel mensen zijn die het slikken, waarvan jij het niet weet. En als je er baat bij hebt en jij je er veel beter door voelt, is het ook niet verstandig om het niet in te nemen. Ik hoop dat de verhoogde dosering zijn werk gaat doen en dat yoga een goede uitwerking op je heeft. Verder vooral niet aan jezelf twijfelen, tenslotte kun je er niets aan doen dat dat stofje ontbreekt!

  Veel sterkte met alles! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Cynthia meisje ik heb echt met je doen…maar ja als de natuur ergens een beetje faalt
  is het misschien best een handje toe te steken,ik hoop echt dat je er boven op komt
  dat onze posten je zinnen een beetje kunnen verzetten, dat je geen reacties geeft is niet erg hoor we weten dat je bij ons bent….
  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je je snel beter voelt…veel sterkte !!!
  Mijn gedachten zijn bij jouw !!
  Fijne dag
  Lieve groeten kathy

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O Cynthia, wat vervelend nu voor je! Ik dacht dat het juist beter met je ging. Ik vind het heel knap van je dat je het hier deelt! Hopelijk helpt het je echt om het van je af te schrijven. En zoek afleiding, wandelen en yoga is al een goed initiatief!
  Als ik iets voor je kan doen, dan hoor ik het graag van je!

  Liefs, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Antidepressiva zou eigenlijk gewoon een andere naam moeten hebben. Iemand met diabetes moet ook insuline hebben en iemand met AD(H)D functioneert vaak ook beter met ritalin of concerta etc. Allemaal "missen" ze een stofje en wordt dat door medicatie aangevuld.

  Ik hoop dat je ophoging gaat werken en het jou lukt om dagelijks even te gaan wandelen en wie weet helpt bloggen je juist om wat van je af te schrijven. Het is tenslotte jouw blog. Heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat vervelend, ook ik kan erover mee praten. Mijn moeder heeft er jaren mee geworsteld en ook ik heb er last van. Gelukkig kan ik het zelf nog goed opvangen al is het soms heel moeilijk. Nu zit ik zelf in een ellendige periode, mijn vader is twee weken geleden overleden. Juist in z'n moeilijke tijd vliegen de angsten je aan. Ik hoop dat ik geen medicijnen hoef te slikken, maar als dat in de toekomst toch nodig zal zijn dan moet ik ook een hele grote stap zetten. Ook ik slik ze liever niet. Heel veel sterkte, ik hoop dat jou de medicijnen helpen en dat je weer kan genieten van alles om je heen....
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat vervelend zeg! Ik hoop dat je door de medicatie en vooral het wandelen en de yoga je weer snel jezelf voelt. Heel veel sterkte!!

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het woord antidepressiva heeft idd een zware lading omdat de buitenwereld al gauw met een oordeel klaarstaat als je erover begint...Ontzettend sterk en dapper van je om dit met ons te delen! Heel erg goed van je om ermee aan de slag te gaan. Ik wil je heel veel sterkte wensen voor de komende tijd, denk aan jezelf en zorg dat jij en Fabian het goed hebben! De rest is bijzaak...

  Dikke knuffel X Els

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Cynthia,
  Moedig en goed om het te schrijven.
  Hik niet teveel tegen het woord antidepressiva aan. Het is als paracetamol tegen de pijn en insuline tegen suikerziekte. Als het jou helpt om te strijden tegen de paniek en de angst is er niets mee! Zorg dat je een goede hulpverlener hebt met wie je erover kunt praten en die de medicatie kan doceren.
  Ik wens je heel veel sterkte en moed en ik kan je vertellen uit eigen ervaring, gewoon omdat ik het leuk vind: als je eenmaal aan de wandel bent, wil je iedere dag. Het is zo heerlijk!
  Ik denk aan je!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik slik ook antidepressiva .
  Mis ook dat stofje.
  Ik slik het al jaren.
  Voel me er goed bij.
  Maar soms ook met ups en downs.
  Maar ik wil niet meer zonder.
  Sterkte ik weet wat het is.

  liefs Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat moedig van je, Cynthia, dat je je verhaal opgeschreven hebt. Het is goed om te relativeren, maar dit soort klachten zetten heel je leven op z'n kop. Ik raad je aan om eens te kijken op www.agorafobie.be. Je mag me natuurlijk mailen als je hier vragen over hebt!
  Liefs en sterkte, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat goed dat je hierover hebt geschreven Cynthia. Dat heeft je vast de nodige hoofdbrekens gekost. Antidepressiva klinkt inderdaad zwaar, maar ik ben blij dat het er is hoor. Ik hoop dat je je gauw wat beter zult voelen. Sterkte de komende tijd. Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Cynthia,
  Heel erg stoer dat je dit open aan ons wilt en kunt vertellen.
  Ik wens je heel veel sterkte toe en hopelijk kunnen de medicatie en het wandelen en yoga je hierbij helpen. Yoga heb ik zelf ook jaren gedaan.
  En tijdens mijn revalidatie voor de fibro heb ik kennis gemaakt met mindfulness.
  Misschien kan dat jou ook nog helpen. Kijk maar eens op internet bij "Edel Maex". Hij spreekt geleide-meditaties in die je helpen in het hier en nu te blijven en je gedachten heel even stop te zetten.
  Heel veel sterkte en hopelijk gaat voor jou snel de zon weer schijnen.

  Liefs,
  Sanny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat naar voor je Cynthia! en goed dat je er over geschreven hebt.
  Sterkte ermee en hoop voor dat de medicatie en Yoga je zullen helpen.
  Denk aan jezelf de komende tijd hoor:-)

  Liefs, Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat goed van je cynthia om dit met ons te delen, ik vind het heel vervelend voor je .Het is niet niks als angsten en paniekaanvallen je leven beheersen ik weet daar alles van heb daar zelf jaren last van gehad .Het is zeker te proberen met medicatie en goeie hulpverlening !
  Je zegt dat je in je angst blijft hangen en ik weet wat je voelt want soms lijkt het moeilijk om daar doorheen te gaan maar soms moet de angst aanpakken en aangaan want achteraf weet en ervaar je dat er niets met je gebeurd en durf je bij de volgende angstaanaanval hem weer aan te gaan en weet dat het een gevecht is in je hoofd de angst om de angst .
  Ik hoop dat je met medicijnen en yoga en te proberen om aan jezelf te werken ...ik wens je sterkte Cynthia !
  Liefs ida

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat goed en flink van je dat je dit deelt, zoals je leest uit de reacties zijn er meer mensen die het herkennen, misschien geeft dat al hoop voor jou.
  Ik hoop zo dat 2014 je rust brengt, in alle opzichten.
  Heel veel sterkte hier mee.

  Liefs, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lieve Cynthia,
  Goh..hier schrik ik van...goed dat je het van je afgeschreven hebt.
  Ergens zei mijn gevoel dat het niet goed met je ging..ik miste je in blogland.
  Ik weet helaas niet wat je voelt of meemaakt, ik heb er geen ervaring mee..maar ik hoop zo voor jou dat het toch weer goed gaat komen...ik vind het goed van jou dat je alles aan pakt om ervan af te komen.

  Sterkte ermee Cynthia, neem alle tijd die je nodig hebt, je gezondheid is het allerbelangrijkste.

  Liefs,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat naar voor je dat je hier last van hebt. Ik heb geen echte ervaring hiermee, hoewel ik na het stoppen met mijn werk wel even een flinke dip heb gehad. Ik heb toen veel aan gesprekken met een psycholoog gehad, maar hoefde geen medicatie. Maar als dat wel moet, zoals bij jou, dan is dat maar zo. Liever doen we het natuurlijk allemaal zonder, maar soms is dat onmogelijk. Ik hoop dat jij je geleidelijk weer beter gaat voelen en wens je het allerbeste. Ik wens je van harte toe dat 2014 een mooi jaar gaat worden voor jou.
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt, dat is heel belangrijk..Onze dochter is ook depressief, zij mist ook dat ene stofje dat haar hersens niet aanmaken en heeft het ook behoorlijk zwaar..Ik weet een beetje hoe je je voelt en ik hoop dat je veel baad hebt bij de therapie en yoga en enigszins een beetje je rust terug kunt vinden.

  Heel veel liefs, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Lieve Cynthia,

  Het enige dat ik je kan en wil zeggen is...wees lief voor jezelf en omarm ook datgene wat je misschien het meest vervelend vind, de angsten en de paniek...wanneer je je niet verzet en het er gewoon kunt laten zijn als het er is, zal het je uiteindelijk niet in zijn greep krijgen...het komt goed, geef het de tijd die het nodig heeft.........

  Liefs Dinka

  Liefs Dinka

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Dag Cynthia,
  Wij kennen elkaar niet, maar ik lees altijd je blog, die ik inmiddels opgeslagen heb onder mijn favorieten. Ik slik al meer dan 10 jaar antidepressiva op advies van de huisarts, inmiddels al jaren een dosering van 10 gr.per dag. Ook vanwege paniek en angstaanvallen, zo plots gekomen na de overgang. Dus heel herkenbaar, lange rij bij de kassa in supermarkt, wegwezen en veel op de bank liggen en de plekken ontwijken waar je een angst-paniek aanval hebt gehad. Weet er alles van, alleen niet iedereen in je omgeving kan het begrijpen. Ik heb vaak gezegd, de kunt beter een gebroken been hebben dat ziet iedereen en weet men dat het tijdelijk is. Ik ben geen arts maar als ervaringsdeskundige adviseer ik je de tijd te nemen om te herstellen dan gaat het zeker goedkomen en geniet je weer van alles.

  Lieve groet,
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een lieve reacties heb je al gekregen.
  Ik heb er geen ervaring mee, ik kan er niet over meepraten.
  ik hoop dat je veel kracht put uit alle reacties die je krijgt.
  Sterkte ermee!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heel veel sterkte Cynthia. Neem vooral de tijd voor jezelf en je gezin!
  Het bloggen komt wel weer.
  Gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat knap van je dat je je verhaal met ons wilt delen! Soms is het al zo fijn om alles van je af te schrijven en het te delen met iemand anders. En zoals je dan merkt, ben je niet de enige. Put daar je kracht en moed maar uit. Het heeft tijd nodig maar uiteindelijk zal het weer beter gaan en kun je weer ten diepste genieten van alles om je heen...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Och lieve Cynthia wat moet dat moeilijk voor je zijn. Zo zie je maar weer he dat er veel verdriet onder ons is. Maar zo knap van je dat je dat met ons wilt delen. Dat je leven zo beheerst wordt door paniekaanvallen en angst. Het lijkt me iets verschrikkelijks. Ik hoop dat je de juiste hulpverlener hebt die je begrijpt en je steunt. Je moet nu doen wat voor jouw het allerbeste is. En als je misschien eens met iemand wilt praten kun je altijd bij mij terecht hoor. Een lieve warme knuffel, Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Moedig dat je dit hier deelt
  Ik hoop dat de angsten zullen verdwijnen en je je beter zal voelen...
  Heel veel sterkte meid!
  Liefs Hanny

  BeantwoordenVerwijderen
 31. He bah, wat vervelend. Ik heb er geen ervaring mee, maar zou het, als het nodig mocht zijn, zeker slikken. Als je je door zo'n hulpmiddel beter voelt, is dat voor jezelf en je omgeving toch een uitkomst?
  Wat yoga betreft heb ik wel ervaring. Ik moest er ook op advies heen, wegens gezondheidsredenen. Ik vond het zeker een aanrader. Alleen ik ben er mee gestopt, omdat ik elke les de slappe lach tijdens de ontspanningsronde. Er zaten elke keer mensen te snurken. Ik kon me niet meer ontspannen, omdat ik zelf er meer mee bezig was om maar niet in slaap te vallen hi hi.
  Ik hoop dat jij er baat bij hebt. Sterkte.
  Liefs, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Lieve Cynthia, heel veel sterkte toegewenst, denk aan je!

  Lieve-Groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Lieve Cynthia,wat sneu dat het wat minder met je gaat. Hopelijk knap je snel weer wat op. Heel goed van je dat je afleiding zoekt. Buiten zijn zal je zeker helpen. Kop op meid!
  Heel veel sterkte.
  Liefs Marlize

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Lieve Cynthia,wat sneu dat het wat minder met je gaat. Hopelijk knap je snel weer wat op. Heel goed van je dat je afleiding zoekt. Buiten zijn zal je zeker helpen. Kop op meid!
  Heel veel sterkte.
  Liefs Marlize

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Lieve Cynthia,
  Je bent lang niet de enige die een angst regulatie stoornis heeft, dat lees ik al in de reacties en ook ik heb dit ( helaas) al jaren. Ook al tig gesprekken achter de rug ( over hoe het eventueel ontstaan is e.d. ). Waar het uiteindelijk om gaat is dat jij je weer goed gaat voelen en of dat nu met of zonder medicatie is, probeer het te accepteren. Bij mij loopt het van tijd tot tijd ook niet altijd lekker en op die momenten baal je weer stevig, maar als je maar in je achterhoofd houdt dat je niet gek bent /wordt én er echt weer betere tijden komen, dan ben je al 10 stappen voorwaarts !!!!!
  Dikke knuffel, sterkte en schaam je NOOIT !
  Lieve groet,
  Stella

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik vind het echt super dat je je verhaal zo goed naar de 'buitenwereld' hebt kunnen brengen. Menig persoon die zich niet goed in zn vel voelt kan het niet eens uiten. Ik ben blij dat je begonnen bent met bloggen, want je hebt echt een super inrichting en ideeen voor in huis!!
  Het leven is zo erg voor mensen als het ergste wat ze hebben meegemaakt. Je kunt jou situatie dus ook nooit vergelijken met anderen en dat mogen andere ook nooit doen.
  Ik wens je veel succes en geluk en hoop dat 2014 weer een mooi en gelukkig jaar voor je mag worden.

  Bisou,
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Lieve cynthia ,
  ik ken er ook alles van , en heb ook ervaring met antidepresiva
  nu niet meer , met het ouder worden is het ook beter geworden , al moet ik héél erg oppassen voor de verkeerde prikkels .. en hoe graag ik ook blog .... soms brengt dit ook dingen teweeg die ik liever niet wil voelen ...
  Veel sterkte , neem je rust en geniet van de zachte rustige dingen rondom jou ...

  Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik lees nu net je berichtje pas. Wees echt niet bang voor antidepressiva. Het is er puur om bepaalde stoffen aan te maken, die je nu gewoon mist. Een paar jaar geleden heb ik het ook een jaar gebruikt. Niemand kon begrijpen dat mij dat overkwam. Altijd druk, sterk, flink, actief en toch kreeg ik een soort burnout. De eerste nacht dat ik ze nam, zal ik nooit vergeten. Maar daarna begon het zachtjes aan te werken en ben ik er weer bovenop gekomen. Het komt echt allemaal weer goed met je, maar het heeft z'n tijd nodig. Blijf lekker je tabletten gebruiken (er zijn mensen die het hun leven lang gebruiken, dus kwaad kan het niet) en doe dingen die jij zelf wilt, niet een ander. Heel veel sterkte, je redt het!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. ik lees het ook nu pas.......en helaassss....ik weet wat je doormaakt...ik kom er ook niet van af...:( zo balen is het he?
  hoop van harte dat je opknapt met die 20..medicatie..en angsten , moet je overwinnen,en je kunt het (ik praat uit ervaring) maar het is zo,n gevecht.......k wens je alle ,alle goeds toe,liefs Inge

  BeantwoordenVerwijderen