donderdag 12 juni 2014

Afscheid nemen

Op 18 mei rond 02.30 uur kregen wij een telefoontje. Het ging niet goed met mijn oma en de situatie was dusdanig slecht dat als je nog afscheid wilde nemen, je meteen moest vertrekken want volgens de arts zou het niet lang meer duren. De hele familie was in een mum van tijd in Wageningen, bij het Indonesische verzorgingstehuis. Oma was niet echt meer bij en we zagen dat ze aan het vechten was, aan het vechten tegen de pijn. Op 10 april was ze namelijk gevallen waarbij ze haar heup brak. En hoewel de operatie goed was verlopen en het revalideren ook, was ze niet meer de oude. Ze ging steeds minder eten en drinken en ze gaf aan dat ze het wel goed vond zo. Omdat ze zo aan het vechten was tegen de pijn is er - in overleg met de arts - besloten haar morfine te geven. Ze werd meteen rustiger, alsof ze sliep. Naarmate de dag vorderde zakte ze steeds meer weg. Haar adempauzes werden ook langer. De volgende ochtend, 19 mei om 09.20 uur, is ze van ons heengegaan. Ze mocht 90 jaar worden. Ze was omringd door bijna al haar kinderen en kleinkinderen op het moment dat het gebeurde.

Ik was er altijd van overtuigd dat zodra mijn oma zou komen te overlijden, mijn wereld compleet zou instorten. Vaak hoorde ik om mij heen dat je in zulke situaties ook juist kracht kunt vinden. Daar geloofde ik niet in, totdat dit mij ook overkwam. Natuurlijk had ik het zwaar en natuurlijk had ik gewild dat ze 150 zou worden maar mijn oma mocht 90 worden en is eigenlijk nooit ziek geweest. Als je alle verhalen van vandaag de dag hoort, wil je er alleen maar voor tekenen om zo heen te mogen gaan. En mijn oma vond het ook goed zo, hetgeen voor mij een troostende gedachte was.

Ik had (gelukkig) nog nooit een overlijden in eigen familie meegemaakt dus wist niet precies hoe al het regelwerk zou gaan verlopen, maar mijn familie wist hoe te handelen. Ik voelde een enorme drang om ook mee te helpen en mijn familie gaf mij hiervoor alle ruimte. Zo heb ik het gedichtje uitgezocht voor op de kaart, heb ik samen met mijn tante het levensverhaal van oma op papier gezet, de bloemstukken uitgezocht, helpen kiezen met de muziek.. Maar dit alles was voor mij nog niet genoeg. Tijdens de afscheidsdienst heb ik het levensverhaal van mijn oma voorgedragen en later ook nog een gedichtje, dit was mijn laatste eerbetoon aan oma.


Het verlies was er al voor het einde 
de rouw voordat het afscheid kwam
toen die onzekere verwarring
bezit van je gedachten nam
Vaak zullen we je nog tegenkomen 
met wat je was en wat je zei
Je bent wel van ons weggenomen 
maar een stuk van jou blijft altijd heel dichtbij

-

Lieve oma, 

Afgelopen maandag heb jij deze wereld verlaten
Ik zou zo graag nog eens met je praten
Dan zou ik je vertellen hoeveel ik van je hou
En dat ik zo heb genoten
Van alle jaren samen met jou
We hebben veel gelachen en gepraat
Over vroeger, over nu, over ooit
Oma, jou vergeten kan en zal ik nooit
Je bent en blijft mijn lieve oma 
Voor nu en voor altijd
En ook al ben je niet meer bij me
In mijn hart raak ik je nooit meer kwijt 

Omdat het al een poosje slecht ging voelde ik dat ze onze bruiloft op 6 juni waarschijnlijk niet meer mee zou maken. Op 17 mei ging ik naar d'r toe met m'n iPad met daarop een foto van mij in de trouwjurk, zodat ze mij toch nog kon zien en ik dit moment met haar kon delen. Ze vond mijn jurk mooi en klapte in d'r handen. Voor mij een onvergetelijk moment. Ook hebben we nog wat foto's gemaakt van ons samen, foto's die mij (nu al helemaal) heel dierbaar zijn.

Inmiddels is het 12 juni en ben ik alweer bijna een week getrouwd. Mensen hebben mij na het overlijden van mijn oma vaak gezegd "wel dubbel zo met de bruiloft he?!". En het was zeker moeilijk, maar ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik er vrede mee heb. En doordat ik ook erg betrokken ben geweest bij het regelen van het afscheid, heb ik een stukje van het verdriet ook kunnen verwerken en een plekje kunnen geven. De laatste momenten die ik met oma heb gehad pakt niemand meer af en voor die momenten ben ik erg dankbaar!

En na een lange blogpauze heb ik nu weer de tijd en de zin om foto's te maken, want natuurlijk is hier in huis weer het een en ander verandert. Vandaag ben ik nog bij de Zomerfair geweest van S&S en ben natuurlijk niet met lege handen naar huis gegaan. Een gedeelte van de aankopen bewaar ik echter wel voor een volgende post ;-) eveneens als een kort verslagje van onze trouwdag (waarbij wij overigens perfect weer hadden!).
Het buikkastje van de oma van Fabian hebben we voorzien van een mooie grijze kleur (kastje was voorheen wit). 
Zien jullie iets nieuws? Ja ja, nieuwe lampen! Van de collega's van Fabian kregen we voor de bruiloft een nieuwe lamp cadeau (deze stonden al een hele poos op mijn wensenlijstje hihi). De volgende dag zijn we gelijk de tweede gaan bestellen, zodat we niet te lang met "maar" één lamp zouden zitten. Vandaag hebben we de tweede opgepikt en heeft manlief 'm meteen opgehangen. Ik ben er heel blij mee!

En dan toch nog iets "bruiloft-gerelateerd". Ik kon op internet maar niet het perfecte bruidsboeket vinden, dus ben ik naar S&S gegaan en heb daarbij mijn kleurkeuze doorgegeven (zalm) met daarbij twee foto's van wat enigszins in de buurt kwam en gezegd dat ze vrij spel krijgen om een mooi boeket te maken. En wat hebben ze dat gedaan zeg, prachtig!! Ook de wijze waarop het bij Fabian werd aangeleverd was helemaal in S&S-stijl. Zo was het boeket verpakt, net een cadeautje toch? Ik moest er de volgende dag wel een foto van maken :-)

In een volgende post zal ik de grote kast op de foto zetten, want die is inmiddels ook helemaal klaar en onherkenbaar geworden.

En last but not least: 100+ volgers!!!! Ontzettend leuk dat jullie mij willen volgen. Het is een poosje stil geweest, maar daar hoop ik toch weer verandering in te brengen. En nu ik meer dan 100 volgers heb, is het wel zo leuke en give-away te organiseren. Ik ga eens iets leuks bedenken, wordt vervolgd!!

Liefs, Cynthia

36 opmerkingen:

 1. Hé Cynthia, leuk dat je er weer bent! Wat een mooie lampen zeg!! Ook dat buikkastje van Fabian zijn oma is prachtig, trouwens ook leuk gedecoreerd!
  Wat een prachtig bruidsboeket, echt helemaal in stijl!

  Fijn weekend en ik zie je maandag weer!
  Groet, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gecondoleerd met het overlijden van je oma, Cynthia. Loslaten is altijd moeilijk, maar als ik je verhaal lees, denk ik dat je er op een goede manier mee omgaat. Uiteraard met verdriet omdat ze er niet meer is, maar ook met dankbaarheid omdat ze zo lang en gezond heeft geleefd. Je hebt mooie herinneringen om op terug te kijken en je mag trots zijn op je aandeel in haar afscheid...daar was ze zeker weten heel blij mee geweest.

  Natuurlijk ook mijn hartelijke felicitaties voor jullie trouwdag. Wat fijn dat jullie heel mooi weer hadden, dat maakt de dag zó anders. Ik hoop dat het een dag voor jullie is en blijft waar jullie nog heel lang met veel plezier op terug kijken. De fraaie lamp is er ook een mooie herinnering aan.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gecondoleerd met het verlies van je oma.
  Heel erg verdrietig.
  Gelukkig ook leuke dingen gebeurd zoals jullie trouwdag en die prachtige kado's.
  Bij deze wil ik jou en Fabian dan alsnog feliciteren met jullie huwelijk.

  Ik ben heel benieuwd naar je volgende post.

  Lieve groetjes,
  Sanny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Cynthia,
  Geluk en verdriet liggen heel dicht bij elkaar zo als jullie nu zelf meegemaakt hebben. Heel fijn dat je op zo'n mooie manier afscheid hebt kunnen nemen van je Oma en wat goed dat je het geestelijk aan kon , je bent duidelijk sterker geworden !!!!
  Jullie hebben weer mooie spullen gekocht/gekregen, ben benieuwd naar je volgende post, mét trouwfoto's ;)
  Lieve groet en sterkte,
  Stella

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie, maar ook tegelijkertijd een verdrietige post! Gecondoleerd met het verlies van je oma, maar ook gefeliciteerd met jullie huwelijk! Ik zie uit naar je volgende posten!

  Lieve-Groetjes, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een dubbele gevoelens allemaal! Kan me voorstellen dat je eerst dit wilde 'vertellen' voor je aan een blog over je bruiloft begon. Gecondoleerd en gefeliciteerd Cynthia, veel geluk in je huwelijk!
  Liefs Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. geluk en verdriet liggen dichtbij elkaar dat zie je nu maar , mooi dat je de dingen heb kunnen regelen zoals jij dat wilden ... zo kan je het op jou manier loslaten en weet zeker dat het je gaat lukken , je oma blijft altijd bij je overal waar je bent .... en natuurlijk ook gefeliciteerd met jullie huwelijk word nu wel nieuwsgierig naar de trouwfoto's hoor .... wens je een fijne week en natuurlijk welkom terug ...lieve groet rosta

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gecondoleerd met het verlies van je oma. Anderzijds ook gefeliciteerd met jullie huwelijk. Veel verschillende gevoelens op een korte tijd, maar fijn dat je op die manier nog afscheid hebt kunnen nemen!

  Cindy x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze zeggen weleens 'afscheid nemen bestaat niet' en feitelijk is dat ook wel zo, je oma zal in al je mooie gedachten en herinneringen weer terug komen en zo blijft ze toch bij je. Mooi gedicht!! Gecondoleerd en heel veel sterkte met het verwerken.

  Ps. Prachtige lampen en nog gefeliciteerd met de bruiloft!

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gecondoleerd met het verlies van je oma en veel sterkte !
  Ook mijn gelukwensen met jullie huwelijk, wat hebben jullie
  mooie spullen gekregen en gekocht :-)
  Fijne avond nog en alvast een prettig weekend
  Liefs Kathy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, jullie zijn al getrouwd... Wilde het afgelopen weken nog vragen aan je schoonmoeder, maar toen vergat ik het weer.
  Alsnog mijn felicitatie voor jullie huwelijk, en je had een prachtig boeket.
  En het weer was echt super op die vrijdag.

  En dan wil ik jullie ook nog condoleren met het verlies van je oma.
  Jammer dat ze het niet echt meer mee heeft kunnen maken, maar wel fijn dat ze jou toch nog in de jurk heeft gezien, ook al is het op de i-pad.

  Geniet nog even van jullie witte broodsweken.
  Liefs lia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heftig he, als je voor het eerst in je leven een overlijden van zo dichtbij meemaakt. Het is iets wat bij het leven hoort, maar het zal nooit wennen. Nog gecondoleerd met het verlies van je oma.
  En dan ben je al bijna een week getrouwd, jullie hadden echt goed weer hoor, wat een mazzel.
  Gefeliciteerd en heel veel geluk met elkaar!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat kan dat toch dicht bij elkaar liggen.. blijdschap en verdriet.
  Gecondoleerd met het overlijden van je oma, wat fijn voor je dat ze je toch in je jurk heeft kunnen zien.
  En dan gefeliciteerd met je huwelijk, ik hoop dat je, ondanks je verdriet, er een hele mooie dag van hebt kunnen maken! En je oma...ze was er vast en zeker een beetje bij!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat is het soms dubbel. Nog gecondoleerd met het verlies van je oma. Ook als er een hoge leeftijd bereikt is, blijft er altijd een lege plek achter. Sterkte!
  En wat fijn dat je vorige week zo'n mooie dag hebt gehad! Wat vliegt zo'n dag altijd snel voorbij! Geniet nog van je wittebroodsweken!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat is het soms dubbel. Nog gecondoleerd met het verlies van je oma. Ook als er een hoge leeftijd bereikt is, blijft er altijd een lege plek achter. Sterkte!
  En wat fijn dat je vorige week zo'n mooie dag hebt gehad! Wat vliegt zo'n dag altijd snel voorbij! Geniet nog van je wittebroodsweken!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Tjee zeg.. gecondoleerd én gefeliciteerd in 1 zin... Heftige tijd!

  mooie foto's!

  Fijn weekend....

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Cynthia, leuk dat je er weer bent. Allereerst gecondoleerd met het overlijden van jouw oma, maar heel dubbel misschien, ook gefeliciteerd met jullie huwelijk. Ik ben benieuwd naar je volgende posten. Fijn weekend.

  Groet,
  Reineke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ook ik kan niet anders zeggen dan gecondoleerd en gefeliciteerd in 1 zin. Zo vreemd! Ik wens je heel veel sterkte de komende tijd. Ik ben erg benieuwd naar je volgende posten en ik vind je lampen in 1 woord geweldig! Fijn weekend vast, liefs Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik zou je heel graag willen feliciteren met je huwelijk , maar aan de andere kant voel ik ontzettend met je mee om het verlies van je lieve oma.
  Veel sterkte !
  Alsnog een fijn weekend jilly

  BeantwoordenVerwijderen
 20. O Cynthia wat zal het jullie een dubbel gevoel gegeven hebben verdriet en geluk het ligt zo dichtbij .Maar bij deze nog gecondoleerd met verlies van je oma ,maar ook nog gefeliciteerd met jullie huwelijk en heel veel geluk samen !
  Liefs ida

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heel dubbel idd. Op de eerste plaats gecondoleerd met je oma en proficiat met jullie huwelijk en heel veel geluk en liefde gewenst.
  grtzz Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk en gecondoleerd met het verlies van je oma! Wat heb je een mooi gedicht gemaakt!
  Veel liefde, gezindheid en geluk toegewenst in jullie huwelijk!
  Groetjes, Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hai gecondoleerd met je oma en heel veel sterkte met het verlies
  En gefeliciteerd met jullie huwelijk en ja geluk en verdriet liggen soms dicht bij elkaar
  En je hebt super mooie lampen en een geweldig mooi huis gr renate

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Fijn dat je ook weer een berichtje hebt geplaatst, Cynthia.
  Je rolt van de ene (nare) gebeurtenis in de andere (gelukkige) gebeurtenis.
  Je hebt veel bij kunnen dragen in het afscheid van je oma, dat zal je zeker helpen
  in je verwerking van het verlies.
  Van harte gefeliciteerd nog met je huwelijk, je hebt een prachtig bruidsboeket!
  Ik ben benieuwd naar de rest!
  Liefs en een mooi weekend verder, Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Moet wel een hele aparte tijd voor je zijn, heel dubbel lijkt me.
  Nog gecondoleerd met het verlies van je oma, fijn voor je dat je ook eigen inbreng hebt gehad in de periode erna, prachtig gedicht!
  Maar ook nog van harte gefeliciteerd met jullie Huwelijk!
  Mooi boeket zeg! en ja die lampen zijn super, kan ik zeggen want het hangt hier ook:-)
  Liefs Dorine

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat heb je een drukke tijd achter de rug, de voorbereiding voor jullie huwelijk, het huwelijk zelf, gefeliciteerd en heel veel geluk samen. Maar daarna het overlijden van je oma, waarvoor gecondoleerd en heel veel sterkte.
  Wat zal het goed zijn om nu ook te genieten en terug te kijken, de mooie momenten die je met oma deelde, dat ze je trouwjurk nog gezien heeft, zo lief.
  IK wens je veel sterkte, maar ook veel mooie momenten met Fabian.

  Lieve groetjes, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ja dat is een dubbel gevoel. Wat ligt verdriet en geluk toch dicht bij elkaar. Gecondoleerd met het verlies van je oma en (heel raar) gefeliciteerd met je huwelijk.
  Wat staan je lampen prachtig boven je tafels. Mooi zijn ze he? En je boeket is ook een plaatje. Ik wens je nog een fijn weekend. Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wat is dat dubbel, het verdriet van je oma en toch ook proberen te genieten van alles rondom je bruiloft. Gecondoleerd met je oma...ik weet hoe moeilijk het is iemand te verliezen waar je zoveel van houd.

  Gefeliciteerd....je hebt er vorige week mooi weer bij gehad. Gelukkig heeft je oma jou nog in je trouwjurk gezien.

  Prachtig gedicht!
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ach je lieve Oma......................ja zo gaat dat dan en het is moeilijk hé.....sterkte meis.
  En dan je huwelijk allemaal heel tegenstrijdig maar als ik het zo lees is het goed zo..je hebt er vrede mee en dat is heel belangrijk om alles weer op rij te krijgen.
  Je Oma was op een prachtige leeftijd en jij gaat nu verder met en nieuw leven en je Oma in je hart.

  Lieve groet
  Dicky Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat ligt verdriet en vreugde toch dicht bij elkaar. Wat een dubbel gevoel zal dat je gegeven hebben. Je hebt een prachtig gedicht voor je oma gemaakt.

  Mooie lampen heb je gekregen/gekocht. Hier staan ze ook op mijn verlanglijstje, verlangens moet je hebben toch? Geniet nog lekker van je wittebroodsweken :-)

  Liefs Gonda

  BeantwoordenVerwijderen
 31. sjonge ik heb heel veel van je gemist lees ik nu...wat een verhaal en wat heb je veel aan emoties meegemaakt, je hebt het prachtig verwoord, en bijzonder dat je alles zo kunt verwerken.
  die foto,s van je oma, wat mooi dat je die hebt! en dat ze toch je jurk heeft gezien.
  maar 90 jaar dat is een ook wel een pracht leeftijd, ook al wil je iemand ook dan niet missen....hoop dat jullie desondanks een hele mooie trouwdag hebben gehad!
  wow getrouwd! leuk dat je schrijft: MANlief haha, wat super die lamp! kwijl....
  en je boeket, laat maar heel snel meer zien, of staat je reportage al op de site..???hope so, was toch bij: yes i do? of heb ik het helemaal mis? ik volg nl ook altijd bruidsreportage blogs(al ben ik al jaarrreeen getrouwd;-)
  he groetjes! inge (heb een nieuw blog gestart, mn vorige is onopenbaar:((((
  mn nieuwe heet: sfeer in landelijke stijl nummer 2
  als je wilt kijken? heel graag:))))))!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hi, Who are the designers of thoose chandeliers? I love them!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. hi
  can you tell me where you found the chairs please???
  thanks a lot
  johanna

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hi Johanna,

  The brand of the chairs is called Rivièra Maison. For more info you can check www.rivieramaison.com

  BeantwoordenVerwijderen